فهرست

قوانین شهرداری

خدمات

آیین نامه ها

آیین نامه مالی شهرداریها

قسمت اول ـ امور معاملات
ماده 1 ـ معاملات شهرداريها از نظر ميزان مبلغ به سه نوع تقسيم مي شود. نوع اول ـ معاملات جزئي كه ميزان آن از پنجاه هزار ريال تجاوز نخواهد كرد .
نوع دوم ـ معاملات متوسط كه ميزان آن بيشتر از پنجاه هزار ريال و كمتر از پانصد هزار ريال باشد .
نوع سوم ـ معاملات عمده كه ميزان آن پانصد هزار ريال و بيشتر خواهد بود .
ماده 2 ـ در مورد معاملات جزئي متصدي خريد يا كسي كه وظيفه مذكور كتبا از طرف شهردار به او ارجاع گرديده مكلف است بهاي جنس يا اجرت كار مورد معامله را به نحو ممكنه و به مسئوليت خود بدست آورده با جلب موافقت كتبي مقامات زير اقدام نمايد .
الف ـ در شهردارهائيكه درآمد سالانه تا 10 ميليون ريال است موافقت شهردار.
ب ـ در شهرداريهائيكه درآمد سالانه آنها از 10 ميليون ريال تا 50 ميليون ريال است موافقت متصدي امور مالي .
ج ـ در شهرداريهائيكه درآمد سالانه آنها از 10 ميليون ريال بيشتر است موافقت رئيس كارپردازي .
تبصره 1 ـ ذكر نام و نام خانوادگي و امضاء و سمت متصدي خريد و همچنين آدرس و مشخصات كامل فروشنده جنس يا انجام دهنده كار در ذيل سند ضروري است .
تبصره 1 ـ ذكر نام و نام خانوادگي و امضاء و سمت متصدي خريد و همچنين آدرس و مشخصات كامل فروشنده جنس يا انجام دهنده كار در ذيل سند ضروري است .

تبصره 2 ـ شهردار مي تواند به موجب ابلاغ كتبي انجام بعضي از انواع معاملات جزئي را كه در اين ماده اختيار تصويب آنها به متصدي امور مالي يا رئيس كارپردازي داده شده است موكول به موافقت كتبي خود نمايد و يا اختيار رئيس كارپردازي داده شده است موكول به موافقت كتبي خود نمايد و يا اختيار رئيس كارپردازي را به متصدي امور مالي يا رئيس حسابداري شهرداري واگذار كند.
ماده 3 ـ در مورد معاملات متوسط متصدي خريد بايد حداقل از سه نفر فروشندگان كالا يا انجام دهندگان كار از هر يك جداگانه استعلام كتبي كه مشعر به تعيين و تصريح نوع و مشخصات كامل جنس يا موضوع كار مورد معامله و مقدار و شرايط معامله و مدت تحويل باشد اخذ و فروشنده كالا يا انجام دهنده كار بايد بهاء ممكنه را ضمن تعيين مدت و نشاني دقيق خود در برگ استعلام بها ذكر و با قيد تاريخ امضاء نموده متصدي خريد صحت مندرجات آن را گواهي نمايد . انجام معامله پس از موافقت كميسيون معاملات مركب از شهردار يا معاون شهرداري متصدي امور مالي و يك نفر از رؤسا واحدها يا اعضاء ارشد شهرداري بنا به تناسب كار و به انتخاب شهردار مجاز خواهد بود و تصميمات كميسيون به اتفاق آراء و يا با اكثرينت دو راي موافق در صورتي مناط اعتبار خواهد بود كه شهردار يا معاون او يكي از آن دو نفر باشد .
تبصره ـ در شهرداريهائيكه درآمد سالانه آنها از 50 ميليون ريال بيشتر است در صورتيكه شهرداري فاقد معاون باشد شهردارمي تواند رئيس كارپردازي يا يكي از اعضاء ديگر شهرداري را به عضويت كميسيون معاملات انتخاب ولي تصميمات كميسيون را موكول به تاييد خود نمايد .
ماده 4 ـ معاملات عمده بايد به طو ركلي با تشريفات مناقصه يا مزايده عمومي و يا مناقصه محدود انجام شود اگر ترك مناقصه ضروري تشخيص گردد به طريق زير انجام خواهد شد .
الف ـ در صورتيكه ميزان معامله كمتر از دو ميليون ريال باشد بنا به پيشنهاد مستدل و موجه شهردار و تصويب انجمن شهر .
ب ـ در صورتيكه ميزان معامله از دو تا 50 ميليون ريال باشد بنا به پيشنهاد مستدل و موجه شهردار و تصويب انجمن شهر و تاييد وزارت كشور.
ج ـ در صورتكيه ميزان معامله از پنجاه ميليون ريال بيشتر باشد بنا به پيشنهاد مستدل و موجه شهردار و تصويب انجمن شهر و تاييد وزارت كشور و تصويب هيئت دولت .
تبصره 1 ـ در مورد مناقصه محدود شهرداري از بين فهرست مقاطعه كاران واجد شرايط منتخبه توسط سازمان برنامه يا وزارت راه حداقل شش شركت يا موسسه واجد شرايط را دعوت خواهد نمود .
تبصره 2 ـ موارد استفاده از مناقصه محدود با تصويب انجمن شهر تعيين مي شود و طرز عمل بر طبق صوابديد انجمن شهر به ترتيبي خواهد بود كه در آئين نامه مناقصه امور ساختماني وزارت راه مصوب ماه 1338 و يا آئين نامه مربوط در سازمان برنامه مقرر است .
در مواردي كه در آئين نامه فوق وزير و مدير عامل نوشته شده شهردار و در مواردي كه هيئت عامل نوشته شده انجمن شهر جايگزين آن خواهد بود .
تبصره 3ـ در مورد كالاهاي انحصاري دولت و كالاها يا خدمات منحصر به فرد انجام معامله با نمايندگيهاي رسمي و انحصاري فروش كالا پس از گواهي كميسيون معاملات مبني بر انحصاري بودن كالا يا خدمات با ترك مناقصه بلامانع خواهد بود و در مورد كالاهاي انحصاري غير دولتي بهاء كالا با گواهي اداره كل نظارت بر قيمتها يا اطاق بازرگاني استان تعيين و پرداخت خواهد بود .
الف ـ آگهي مناقصه
ماده 5ـ در معاملات عمده آگهي مناقصه يا مزايده در دو نوبت به فاصله حد اقل يك هفته به تشخيص شهردار در روزنامه رسمي كشور و حداقل يكي از جرائد كثيرالانتشار تهران و در صورت وجود روزنامه محلي در يكي از روزنامه هاي محلي به شرح و شرايط زير منتشر مي گردد :
1 ـ نوع و ميزان كالا يا كار مدت انجام كار محل تحويل مهلت قبول پيشنهادات محل اخذ اسناد مناقصه يا مزايده و تسليم پيشنهادها .
2ـ دادن سپرده اي كه از پنج درصد مبلغ كل برآورد كمتر نباشد به صورت نقد يا اسناد خزانه يا ضمانت نامه بانكي .
3 ـ ذكر اينكه برندگان اول و دوم مناقصه يا مزايده هر گاه حاضر به انعقاد قرارداد نشوند سپرده آنان به ترتيب ضبط خواهد شد .
4 ـ ذكر اينكه ساير اطلاعات و جزئيات مربوط به معامله در اسناد مناقصه يا مزايده مندرج است .
5 ـ ذكر اينكه شهرداري در رد يا قبول هر يك از پيشنهادها مختار است .
تبصره ـ مدت قبول پيشنهاد ها از تاريخ نشر آخرين آگهي در داخله از 10 روز و در خارجه از 60 روز نبايد كمتر باشد .
ب ـ تشكيل كميسيون مناقصه يا مزايده و رسيدگي به پيشنهادات و تشخيص برنده .
مناقصه يا مزايده
ماده 6ـ رسيدگي به پيشنهادهاي مربوط به مناقصه يا مزايده به عهده هيئت عالي معاملات شهرداري مركب از شهردار. رئيس امور مالي با حسابداري شهرداري . يكنفر از افراد بصير و مطلع در معامله مورد نظر پيشنهاد شهردار و تاييد انجمن شهر خواهد بود .
تبصره ـ تصميمات هيات باتفاق آراء و يا با كثرت دو راي مشروط بر اينكه شهردار يكي از آن دو نفر باشد مناط اعتبار خواهد بود .
ماده 7ـ كميسيون بايد در وقت مقرر كه در آگهي مناقصه يا مزايده يا دعوتنامه مناقصه محدود قيد گرديده تشكيل شود و پيشنهاد هاي رسيده را در صورتيكه تعداد آنها سه يا بيشتر باشد مفتوح و مورد رسيدگي قرار دهد و اگر تعداد پيشنهاد هاي رسيده از سه فقره كمتر بوده مناقصه يا مزايده مجدد ولو آنكه تعداد پيشتهاد ها كمتر از سه نفر فقره باشد كميسيون پيشنهادها را باز و مورد رسيدگي و ترتيب اثر قرار خواهد داد .
كميسيون مكلف است از روز قرائت پيشنهاد ها حداكثر ظرف يك هفته نظر خود را اعلام كند و در مورد استثنايي اين مهلت با تصويب شهردار تا بيست روز ديگر قابل تمديد خواهد بود .
ماده 8ـ هرگاه برنده مناقصه يا مزايده از انجام معامله خود داري كند يا پس از ابلاغ قانوني حداثر تا هفت روز حاضر به انعقاد قرارداد نشود سپر ده او به نفع شهرداري ضبط و قرارداد با نفر بعدي منعقد خواهدگرديد و در صورتيكه برندگان دوم و سوم نيز ظرف مهلت هفت روز پس از ابلاغ قانوني حاضر به عقد قرداد نشود سپرده آنان به نفع شهرداري ضبط خواهد شد .
قسمت سوم ـ انعقاد پيمان
ماده 9ـ شهرداري مكلف است هنگام تنظيم و عقد پيمان معامل ده در صد كل مبلغ مورد پيمان را به منظور تضمين حسن انجام كار از پيمانكار تضمين نامه بانكي يا اسناد خزانه به عنوان سپرده دريافت دارد .
ماده 10ـ حق ارجاع داوري در هيچيك از پيمانها نبايد قيد گردد مگر اينكه در موارد استثنايي و بنا به پيشنهاد مستدل و مواجه شهردار قبلا به تصويب انجمن رسيده باشد .
قسمت چهارم ـ ترتيب تحويل
ماده 11ـ جنس يا كار انجام شده هرگاه مربوط به معاملات جرئي باشد تحويل آن به وسيله انبار يا اداره در خواست كننده انجام خواهد شد و در مورد معاملات متوسط بايد تحويل با نظارت كميسيوني مركب از سه نفر بانتخاب شهردار انجام پذيرد و در معاملات عمده كميسيون تحويل مركب خواهد بود از دو نفر نماينده منتخب شهردار و يكنفر نماينده ذيصلاحيت به انتخاب انجمن شهر .
ماده 12ـدر معاملات متوسط و عمده براي تحويل هر فقره جنس يا كار بايد كميسيون تحويل صورت مجلس تنظيم و در آن به طور صريح قيد گردد كه جنس مورد معامله يا كار انجام شده طبق نمونه و با مشخصات مندرج در پيمان با استعلام بها مي باشد و ذيل آنرا تمام اعضاء كميسيون تحويل و فروشنده يا پيمانكار امضا نماينده و در مورد اجناسي كه تحويل انبار مي باشد انباردار نيز صورت مجلس را امضا ء نمايند و در مورد اجناسي كه تحول انبار مي شود انباردار نيز صورت مجلس را امضاء وقبض انبار صادر خواهد نمود .
تبصره ـ هرگاه بين اعضاي كميسيون درنوع و مشخصات كالا با كار مورد تحويل اتفاق آراء نباشد نظر شهردار قاطع خواهد بود .
قسمت پنجم ـ مزايده
ماده 13ـ فروش اموال منقول و اجاره اموال غير منقول شهرداري از طريق مزايده كتبي صورت خواهد گرفت لكن د رمورد فروش اموال منقول و اجاره دادن فرآورده هاي واحد هاي و موسسات تابعه شهرداري با جلب موافقت انجمن شهر مي توان از طريق مزايده حضوري اقدام نمود .
تبصره 1 ـ در مورد مزايده حضوري بايد روز و محل حراج قبلا آگهي شود و در آگهي اطلاعات لازم راجع به نوع اشيا قيد گردد و تصريح شود كه در مقابل فروش اشيا وجه نقد دريافت مي گردد و پرداخت هر نوع ماليات و عوارض به عهده خريدار است .
ماده 14 ـ مقرراتي كه در اين ائين نامه براي انتشار آگهي و ساير تشريفات مناقصه پيش بيني شده است و در مورد مزايده نيز بايد رعايت گردد.
قسمت ششم ـ ساير معاملات شهرداري
ماده 15 ـ شهرداري تهران راسا و ساير شهرداريها با موافقت انجمن شهر مي توانند درصورت ضرورت و با در نظر گرفتن صرفه و صلاح هر نوع كاري را به طور اماني بر اساس و ترتيب مندرج در ماده 4 اين آئين نامه انجام دهند مشروط بر اينكه از لحاظ كادر فني و وسائل براي انجام آن كار مجهز باشند .
ماده 16 ـهر گاه شهرداري باجاره نمودن ساختمان يا زمين يا وسيله نقليه يا ماشين آلات فني يا هر نوع اشياء و اموال ديگري كه عرفا در معرض اجاره و استجاره قرار مي گيرد احتياج پيدا كند به شرح زير اقدام خواهد شد :
الف ـ در صورتيكه مورد اجاره نظائر متعدد و بي تفاوت داشته باشد پس از تحقق و تجسس كافي به وسيله متصدي خريد حداقل سه فقره از با صرفه ترين آنها به وسيله استعلام بهاء تعيين و معرفي خواهد گرديد .
ب ـاگر مورد اجاره نظائر متعدد نداشته باشد يا اجاره ملك يا زمين معيني مورد لزوم شهرداري باشد مذاكره و توافق مقدماتي با ملك به عمل خواهد آمد .
انجام معامله و عقد قرارداد اجاره در هر مورد در صورتيكه مال الاجاره سالانه بيش از 50 هزار ريال باشد با تصويب انجمن شهر صورت خواهد گرفت .
قسمت هفتم ـ مقررات عمومي
ماده 17 ـ هر گاه ضمن اجراي قرارداد هاي ساختماني يا عمراني تغييرات جديدي در مشخصات و نقشه و يا نوع كار پيش بيني نشده باشد بهاي عادله واحد كار مورد نظر از طرف قسمت فني شهرداري هاي عادله واحد كار مورد نظر از طرف قسمت فني شهرداري يا دفتر فني شهرداريهاي استان با فرمانداري كل و با موافقت پيمانكار و تصويب هيئت عالي معاملات شهرداري و تاييد شهردار تعيين خواهد شد ولي ميزان كارهاي جديد نبايد از صدي ده مبلغ پيمان تجاوز كند.
ماده 18ـ در قرادادهاي بايد قيد شود شهرداري مي تواند تا حداكثر بيست و پنج درصد مبلغ پيمان از ميزان كار يا جنس موضوع پيمان را كسر يا اضافه نمايد و در هر حال بايد قبل از انقضاء مدت پيمان به پيمانكار ابلاغ كند .
ماده 19 ـ در مورد معامله با وزارتخانه ها و موسسات و شركت هاي دولتي يا وابسته به دولت و شهرداري و معامله بين شهرداري فقط توافق طرفين كه به تاييد انجمن شهر برسد كافي است .
ماده 20ـ در موارد استثنايي كه به اصلاح و صرفه شهرداري باشد انجمن شهر مي تواند بنا به پيشنهاد شهردار اختلافاتي را كه با پيمانكاران شهرداري پيدا مي شود و مبلغ مورد اختلاف از پانصد هزار ريال بيشتر نباشد از طريق سازش و يا ارجاع حل و فصل نمايند لكن در مواردي كه مبلغ مورد اختلاف بيش از پانصد هزار باشد رفع اختلاف از طريق سازش يا ارجاع بداوري با پيشنهاد شهردار و تاييد انجمن شهر و تصويب وزارت كشور امكان پذير خواهد بود .
در اينگونه موارد داور اختصاصي و داور مشترك بايد به تاييد وزارت كشور برسند .
ماده 21ـمعاملات شهرداري تهران تابع مقررات آئين نامه مربوط مصوب آذر ماه 1344 كميسيون كشور مجلسين و مقررات فصل ششم اين آئين نامه مي باشد و اختيارات و وظايف هيئت عالي معاملات در شهرداري تهران به عهده كميسيون مناقصه مقرر در ماده 6 آئين نامه مذكور خواهد بود .
تبصره ـ در مورد معاملات جزئي شهرداري تهران مي تواند اختيارات مربوط برئيس كار پردازي را به روساي نواحي و يا روسا و مسئولين هر يك از واحدهاي تابعه شهرداري واگذار نمايد .
ماده 22ـ دستورالعمل مربوط به طرز اجراء اين آئين نامه از طرف وزارت كشور تهيه و به شهرداريها ابلاغ خواهد شد و در هر مورد كه ابهامي در طرز اجراء هر يك از موارد اين آئين نامه حاصل شود رفع ابهام به عهده وزارت كشور خواهد بود .
قسمت دوم ـ امور مالي
فصل اول ـ بودجه
ماده 23ـ بودجه سالانه شهرداري عبارت است از يك برنامه جامع مالي كه در آن كليه خدمات و فعاليت ها و اقدماتي كه بايد در طي سال مالي انجام شود همراه با برآورد مبلغ و ميزان و درآمدهاي لازم براي تامين هزينه انجام آنها پيش بيني مي شود و پس از تصويب انجمن شهر قابل اجراست :
ماده 24ـ دوره عمل بودجه هر سال تا 15 ارديبهشت ماه سال بعد خواهد بود و تعهداتيكه تا آخر اسفند ماه هر سال تحقق يافته باشد تا خاتمه دوره عمل بودجه از محل اعتبار مربوط قابل پرداخت است .
ماده 25 ـ بودجه شهرداريها بايد بر اساس برنامه ها و وظايف و فعاليت هاي مختلف و هزينه هر يك از آنها تنظيم برنامه و بودجه و تفريغ بودجه و نحوه تفكيك وظايف و فعاليتها و انطباق بودجه با برنامه و همچنين طرز درآمد و هزينه به موجب دستورالعمل خواهد بود كه بوسيله وزارت كشور تصويب و ابلاغ خواهد شد .
ماده 26 ـ مسئوليت تنظيم بودجه شهرداري و مراقبت در حسن اجراي آن و همچنين تنظيم تفريغ بودجه به عهده شهردار و مسئول امور مالي است ( مدير امور مالي با رئيس حسابداري بسته به وضع تشكيلات شهرداري ) و واگذاري اين وظيفه از طرف شهردار به هر يك از مامورين ديگر شهرداري رفع مسئوليت نخواهد كرد . شهردار موظف است به محض پيشنهاد بودجه يا تفريغ بودجه بانجمن شهر با استفاده از اختياريكه برطبق ماده 38 قانون شهرداري باو تفويض شده حد اقل هفته سه روز تقاضاي تشكيل جلسه انجمن را بنمايد و خود نيز در جلسات حضور يافته توضيحات لازم را درباره اقلام مندرج در آن بدهد .
ماده 27 ـ موعد تصويب نهائي بودجه ساليانه به وسيله انجمن شهر و ابلاغ آن به شهرداري طبق ماده 67 قانون حداكثر تا اول اسفند ماه سال قبل مي باشد ودر صورتيكه انجمن در راس موعد مذكور بوظيفه قانوني خود در اين مورد عمل نكند شهردار موظف است مراتب را به استاندار يا فرماندار كل و در شهرداري تهران به وزارت كشور اطلاع دهد تا بر طبق ماده 41 اصلاحي قانون شهرداري اقدامات لازم معمول گردد .
ماده 28 ـ شهردار مي تواند اعتبارات مصوب در بودجه براي هر يك از مواد هزينه يا فعاليت هاي داخل در يك وظيفه را تا ده در صد تقليل يا افزايش دهد به نحوي كه از اعتبار كلي مصوب براي آن وظيفه تجاوز نشود .
فصل دوم ـ درآمدها
ماده 29 ـ درامد شهرداريها به شش طبقه به شرح زير تقسيم مي شود :
1 ـدرآمدهاي ناشي از عوارض عمومي ( درآمدهاي مستمر )
2 ـ درآمدهاي ناشي از عوارض اختصاصي
3 ـ بهاء خدمات و درامدهاي موسسات انتفاعي شهردار ي
4 ـ درامدهاي حاصله از وجوه و اموال شهرداري
5 ـ كمكهاي اعطايي دولت و سازمانهاي دولتي
6 ـ اعانات و كمكهاي اهدائي اشخاص و سازمان هاي خصوصي و اموال و دارائيهائي كه به طور اتفاقي يا به موجب قانون به شهرداري تعلق مي گردد .
تبصره از انواع درآمدهاي مذكور در ماده فوق فقط درامدهاي ناشي از عوارض عمومي ( درآمدهاي مستمر ) مشمول پرداخت سهميه ها و حد نصاب هاي مقرر در ماده 68 قانون شهرداري مي باشد .
ماده 30 ـ هر شهرداري داراي تعرفه اي خواهد بود كه دران كليه انواع عوارض و بهاء خدمات و ساير در آمدهائيكه به وسيله شهرداري و موسسات تابعه و وابسته به آن وصول يا تحصيل مي شود درج و هر نوع عوارض يا بهاء خدمات جديدي كه وضع و تصويب مي گردد يا هر تغييري كه در نوع و ميزان نرخ آنها صورت مي گيرد در تعرفه مذكور منعكس مي شود .
وزارت كشور براي طرز تنظيم تعرفه و درج تغييرات بعدي و همچنين چگونگي وضع و تشخيص و وصول انواع عوارض و درآمدها دستورالعملي جامع تهيه وبراي راهنمائي به شهرداري هاي ابلاغ خواهد كرد .
ماده 31ـ تطبيق وضع هر مودي يا هر مورد با تعرفه عوارض درآمدها و تعيين و تشخيص بدهي مودي به عهده مامورين تشخيص با كساني است كه از طرف شهرداري يا سازمانهاي تابعه و وابسته به آنها داده شده است مامورين مزبور مكلفند كمال دقت بي نظري را در تشخيص هاي خود به كار برند ودر صورت تخلف به وضع آنها در داگاه اداري شهرداري رسيدگي و تنبيهات مقرر درباره آنها اتخاذ و به موقع اجرا گذارده خواهد شد .
ماده 32 ـ شهرداري مجاز به تقسيط مطالبات خود ناشي از عوارض نيست مگر در مواردي به تشخيص كميسيون منظور در ماده 77 قانون اصلاح پاره اي از مواد و الحاق مواد جديد به قانون شهرداري مصوب سال 1334 مودي قادر به پرداخت تمام بدهي خود به طور يكجا نباشد كه در اين صورت ممكن است بدهي مودي براي مدتي كه از سه سال تجاوز نكند با بهره متداول بانك ملي ايران تقسيط شود ولي در هر حال صدور مفاصا حساب موكول به وصول كليه بدهي است .
فصل سوم ـ هزينه ها
ماده 33ـ پرداخت هزينه ها در شهرداري مستلزم طي مراحل سه گانه زير است :
الف ـ ايجاد تعهد در حدود اعتبارات مصوب و مقررات جاري و تحقق يافتن تعهد با اين طريق كه كار و خدماتي انجام يا اموالي به تصرف شهرداري درآمده بدينوسيله ديني براي شهرداري ايجاد شده باشد .
ب ـ تشخيص مستند مبلغي كه بايد به هر يك از دائنين پرداخت شود.
ج ـ صدور حواله در وجه داين يا دائنين در قبال اسناد مثبته
تبصره ـ ايجاد تعهد و تشخيص و صدور حواله به شرح زير فوق در صلاحيت شهردار يا كساني كه از طرف شهردار و بطور مجزا اختيارات لازم به آنها تفويض مي شود .
ماده 34 ـ كليه پرداختهاي شهرداري بايد با توجه به ماده 79 قانون شهرداري با اسناد مثبت انجام گردد و در مورد هزينه هائيكه تنظيم اسناد مثبته آن قبل از پرداخت ميسر نباشد ممكن است بطور علي الحساب پرداخت و اسناد هزينه آن در اسرع وقت تكميل و بحساب قطعي منظور گردد نوع هزينه ها ئيكه بطور علي الحساب قابل پرداخت است و طرز استفاده از تنخواه گردان به موجب دستور العملي كه وزارت كشور ابلاغ خواهد نمود تعيين خواهد شد .
ماده 35 ـ انجمن شهر با توجه به تبصره بند 3 اصلاحي ماده 45 قانون شهرداري مي تواند اختيار تصويب و نظارت در معاملات را تا ميزان معيني به شهرداري واگذار كند و در مورد تصويب و نظارت كلي نسبت به ساير معاملات هر ترتيبي را كه مقتضي بداند به نحوي كه موجب كندي پيشرفت كارهاي شهرداري نگردد برقرار و بر طبق آن عمل خواهد شد .
ماده 36 ـ طرز تهيه اسناد هزينه و مدارك ضميمه آن و طرز طبقه بندي هزينه هاي شهرداري و همچنين اصول و قواعد مربوط به انبارداري و رابطه آن با كارپردازي به موجب دستورالعملي كه به وسيله وزارت كشور تصويب و ابلاغ خواهد شد مقرر خواهد گرديد.
فصل چهارم ـ صندوق و عمليات استقراضي شهرداري
ماده 37 ـ استفاده از وجوه حاصله از درآمدها قبل از منظور داشتن آنها به حساب قطعي درآمد به هر عنوان حتي بطور علي الحساب و يا براي پرداخت هزينه هاي ضروري و فوري ممنوع است .
ماده 38 ـ صندوقدار يا كسيكه پرداخت هزينه ها به عهده او محول مي شود مكلف است در موقع پرداخت نسبت به هويت و اهليت دريافت كننده وجه و صحت و اصالت امضاء حواله دقت هاي لازم را بعمل آورد و اسناد و امضائي كه ذمه شهرداري را از دين بري سازد از گيرنده وجه دريافت كند.
ماده 39 ـ در مواردي كه شهرداري براي فعاليت هاي مختلف عمومي و اختصاصي حسابهاي مجزا داشته باشد استقراض از يك حساب براي استفاده در حساب ديگر منوط به موافقت انجمن شهر است و در موافقت نامه مذكور مدت استقراض بايد معلوم گردد و به محض پيدايش موجودي در حساب بدهكار به ميزاني كه پرداخت مبلغ استقراضي را تكافو كند فرضا كه مدت مقرر نيز منقضي نگرديده باشد بايد به حساب بستانكار برگشت داده شود.
ماده 40 ـ استقراض شهرداري با توجه به بند 19 از ماده 45 قانون شهرداري بايد با اجازه و تصويب انجمن شهر صورت گيرد و در موقع استقراض مورد مصرف وجوه استقراضي تعيين و كيفيت استرداد آن كه از محل درآمدهاي عمومي يا اختصاصي خواهد بود و بهره و مدت وام و طرز استهلاك مشخص و بر طبق آن عمل شود.
ماده 41 ـ وظايف شهرداري از لحاظ وصول و نگهداري درآمدها و پرداخت هزينه ها و نگاهداري حساب موجودي و تنظيم گزارش هاي مستمر وضع مالي شهرداري و همچنين ترتيبات مربوط به عمليات استقراضي شهرداري ها به موجب دستورالعملي كه وسيله وزارت كشور تصويب و ابلاغ خواهد شد تعيين خواهد گرديد.
فصل پنجم ـ حسابداري
ماده 42 ـ از تاريخ تصويب اين آئين نامه ظرف مدت سه سال كليه شهرداري هاي كشور مكلفند وفاتر و اوراق و فرم هاي حسابداري خود را به طريق دو طرفه (دوبل) و از لحاظ نقدي يا تعهدي بودن روش حسابداري بترتيبي كه دستورالعمل صادره از طرف وزارت كشور مقرر خواهد شد تغيير داده منطبق نمايند .
ماده 43 ـ وزارت كشور مكلف است به منظور ايجاد روش مناسب و متحدالشكل حسابداري در كليه شهرداري هاي كشور تامين وسائل اجراء آن نسبت به ايجاد دوره هاي آموزشي امور مالي و حسابداري و تربيت تعداد كافي حسابدار از بين كاركنان شاغل شهرداري ها يا افراد جديد اقدام و دستورالعمل جامعي در مورد روش متحدالشكل حسابداري وطبقه بندي حسابها و نمونه اوراق و دفاتر حساب و گزارش هاي مالي و مميزي قبل از پرداخت هزينه ها در شهر داري هاي كشور تنظيم و براي اجراء ابلاغ كند.
فصل ششم ـ مميزي و حسابرسي
ماده 44 ـ رسيدگي و مميزي حساب شهرداري ها در سه مرحله به شرح زير انجام خواهد گرديد :
الف ـ حسابرسي به وسيله شهرداري قبل و بعد از خرج به وسيله كاركنان ثابت شهرداري كه اطلاعات كافي در امور مالي و حسابداري داشته باشد .
ب ـ حسابرسي به وسيله حسابداران قسم خورده يا متخصص كه از طرف انجمن شهر انتخاب خواهد شد و در موقع تفريغ بودجه شهرداري مكلف است نتيجه گزارش حسابرسان مذكور را همراه تفريغ بودجه در اجراي مفاد ماده 67 و تبصره آن به انجمن شهر و وزارت كشور ارسال دارد .
ج ـ رسيدگي نهائي به وسيله انجمن شهر از طريق بررسي گزارش هاي مالي و گزارش حسابرسان مذكور در بند ب ماده فوق .
تبصره ـ طرز انجام حسابرسي شهرداري طبق دستورالعملي است كه وزارت كشور تنظيم و به شهرداريها ابلاغ خواهد كرد .
فصل هفتم ـ اموال
ماده 45 ـ اموال شهرداري ها اعم از منقول و غير منقول بر دو نوع تقسيم مي شود :
اموال اختصاصي و اموال عمومي . اموال اختصاصي شهرداري اموالي است كه شهرداري حق تصرف مالكانه نسبت به آنها را دارد از قبيل اراضي و ابنيه و اثاثه و نظائر آن .
اموال عمومي شهرداري اموالي است كه متعلق به شهر بوده و براي استفاده عموم اختصاص يافته است مانند معابر عمومي خيابان ها ميادين پلها گورستانها سيل برگردان مجاري آب و فاضل آب و متعلقات آنها انهار عمومي اشجار اعم از اشجاري كه شهرداري يا اشخاص در معابر و ميادين غرس نموده باشند چمن كاري گل كاري و امثال آن .
ماده 46 ـ حفاظت از اموال عمومي شهرداري و آماده و مهيا ساختن آن براي استفاده عموم و جلوگيري از تجاوز و تصرف اضخاص نسبت به آنها به عهده شهرداري است و در صورتي كه بعضي از اموال عمومي شهر به نحوي تغيير حالت و موقعيت دهد كه قابليت استفاده عمومي از آن سلب گردد به تشخيص انجمن شهر جزء اموال اختصاصي شهرداري منظور و محسوب مي شود.
ماده 47 ـ شهرداري مكلف است كليه اموال غير منقول اختصاص شهرداري را طبق مقررات ثبت املاك به ثبت برساند .
ماده 48 ـ طرز نگاهداري و حفظ و حراست اموال شهرداري اعم از اختصاصي و عمومي و ثبت آنها در دفاتر و كارت هاي اموال و بازديد مستمر و استفاده صحيح از آنها و نحوه محاسبه استهلاك و نگاهداري حساب موجودي اموال به موجب دستور العملي كه بوسيله وزارت كشور به تصويب و ابلاغ خواهد شد مقرر خواهد گرديد .
آئين نامه فوق مشتمل بر چهل و هشت ماده و چهارده تبصره كه به استناد ماده 104 قانون اصلاح پاره اي از مواد و الحاق مواد جديد به قانون شهرداري ها در جلسه روز دو شنبه دوازدهم تير ماه يك هزار و سيصد و چهل و شش شمسي به تصويب كميسيون مشترك كشور مجلسين مشترك كشور مجلسين رسيده است صحيح و قابل اجرا مي باش

  

 

آئین نامه استخدامی

فصل اول - كلیات
ماده1- كلیه شهرداریهای سراسر كشور و سازمانهی وابسته مشمول مقررات این آئین نامه هستند .
تبصره : سازمانهای وابسته به شهرداری كه به استناد ماده 84 و 111 قانون شهرداری مصوب 1334 تشكیل شده یا می شوند و داری شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و بیش از پنجاه درصد (50%) سرمیه آنها توسط شهرداری تامین شده باشد در صورتی كه در اساسنامه آن ها آئین نامه استخدامی خاصی پیش بینی نشده باشد مشمول مقررات ین آئین نامه هستند .
ماده 2- مستخدمان شهرداری ها از نظر استخدامی به چهار دسته به شرح زیر تقسیم می شوند :
الف: مستخدم ثابت كه به موجب حكم رسمی در یكی از گروههای جدول حقوق موضوع ماده1 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت مصوب 1370 و اصلاحات بعدی آن بری تصدی یكی از پست هی سازمانی بر اساس آئین نامه استخدامی شهرداری استخدام شده باشد .
ب: مستخدم موقت كه به موجب قرارداد بری مدت معین و كار مشخص به استخدام شهرداری در می ید . مقررات استخدامی این قبیل مستخدمان و تغییرات بعدی آن توسط وزارت كشور تهیه و با موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور اجرا خواهد شد .
ت: كارگران شهرداری كه مشمول قانون كار مصوب 1369- و اصلاحات بعدی آن هستند .
تبصره: مشاغل كارگری در شهرداری بنا به پیشنهاد هر یك از شهرداری ها و تائید وزارت كشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور مشخص می شوند .
ماده3- مستخدمان رسمی در صورت درخواست و مستخدمان ثابت موضوع بندهی (الف) و (ب) ماده (2) ین آئین نامه مشمول مقررات ین آئین نامه هستند .

ماده4- سازمان تفصیلی و یجاد یا حذف پستهی سازمانی در كلیه شهرداریها با رعیت تبصره ماده (112) قانون استخدام كشوری مشمول ماده (54) قانون شهرداری و اصلاحیه آن است .
ماده5- در مورد استخدام اتباع بیگانه در شهرداری بر اساس قوانین و مقررات مربوط به وزارتخانه ها و موسسات دولتی عمل خواهد شد .
ماده6- به منظور نظارت بر حسن اجری ین آئین نامه شوری اداری و استخدامی شهرداری كه در ین آئین نامه شورا نامیده می شود در هر یك از استانهای كشور و همچنین در شهرهای با جمعیت بیش از پانصد هزار نفر تشكیل می گردد .
ماده7- اعضی شوری شهرهای با جمعیت بیش از پانصد هزار نفر به شرح زیر تعیین می شوند :
الف: شهردار و در غیاب او معاون مالی و اداری شهرداری (رئیس شورا)
ب: نماینده وزارت كشور (سازمان شهرداری هی كشور)
پ: دو نفر از مدیرین یا كارشناسان خبره و مطلع به انتخاب شهردار
ت: مدیر كل امور شهرداریهای وزارت كشور
ماده8- شوری هر استان كه بر حسن اجری این آئین نامه در شهرهای زیر پانصد هزار نفر آن استان نظارت می كند از افراد زیر تشكیل می شود :
الف: معاون عمرانی استانداری (رئیس شورا) مهندس منصوری
ب: شهردار شهر مركز استان سید هاشم بنی هاشم
پ: مدیر كل دفتر امور شهری و روستایی استانداری علی اكبر امدادی
ت: یك نفر از كارشناسان خبره و ذی صلاح در امور استخدامی شهرداری ها به پیشنهاد رئیس شورا و
ث: شهردار شهری كه مسائل مربوط به شهرداری مورد تصدی وی در شورا مطرح می شود .
تبصره : دبیرخانه شورا در دفتر امور شهری و روستایی استانداری مستقر می شود .
ماده9- شوراها علاوه بر وظایف مقرر در ین آئین نامه به عنوان كارگروه اجریی طرح طبقه بندی مشاغل موضوع ماده (21) آئین نامه اجرایی قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت
موضوع تصویب نامه شماره 7350/ت473 ه مورخ 8/11/1370 در شهرداریها وظیفه نظارت بر حسن اجری طرح طبقه بندی مشاغل و رسیدگی به اعتراضات استخدامی مستخدمان ثابت شهرداری را نیز برعهده دارد .
تبصره : جلسات شورا با حضور حداقل به چهارم اعضا رسمیت می یابد و تصمیمات با حداقل سه ری مثبت دارای اعتبار است .
ماده10- حق الجلسه اعضای شورا به ازای هر جلسه یك چهلم حقوق و مزایای شهردار مربوط بر اساس شماره هیات وزیران اصلاح گردید . تعیین می شود كه از محل اعتبارات شهرداری ذیربط قابل پرداخت است.

فصل دوم- ورود به خدمت
ماده11- داوطلبان استخدام در شهرداری بید داری شریط زیر باشند :
الف: تابعیت جمهوری اسلامی یران
ب: حداقل هجده و حداكثر سی و پنج سال تمام سن در ورود
پ: انجام خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دیم
ت: اعتقاد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی آن
ث: تدوین و عاملیت به احكام اسلام یا پیروی یكی از ادیان به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی یران
ج: عدم اعتیاد به مواد مخدر
چ: داشتن دیپلم كامل متوسطه
ح: عدم محكومیت به محرومیت از حقوق اجتماعی
خ: داشتن توانیی جسمی برای انجام كاری كه داوطلب استخدام آن است .
د: عدم تجاهر به فسق و داشتن شایستگی اخلاقی لازم و حسن سابقه
تبصره 1: شهرداری می تواند بری پست هخی بلاتصدی سازمانی در مشاغل تصخصی با تصویب شورا داوطلبان را تا سن چهل سالگی استخدام نمید .
تبصره 2: فهرست مشاغل تخصصی توسط وزارت كشور تهیه و پس از تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور در شهرداری اجرا خواهد شد .
تبصره 3: بری تصدی بعضی از پستهای سازمانی شهرداری می تواند با تصویب شورا داوطلبان استخدام رابا داشتن گواهینامه پیان دوره راهنمایی تحصیلی استخدام نمید .
تبصره4: كسانی كه مجددا به استخدام شهرداری در می یند مشمول محدودیت حداكثر سن موضوع بند (ب) این ماده نخواهند بود مشروط بر ینكه سن آنها پس از كسر مدت خدمت در شهرداری از حداكثر سن مقرر تجاوز ننمید .
تبصره 5: شهرداری می تواند با انعقاد قراردادهی خاص از خدمت مشاوره ی افراد متخصص یا مهندسان مشاور با پیشنهاد شهردار و موافقت شورا استفاده نموده و حق الزحمه مناسبی به ین افراد پرداخت نماید ولی در خصوص انعقاد قرارداد با مهندسان مشاور خارجی علاوه بر موافقت شورا مراتب بید به تائید وزیر كشور نیز برسد .
ماده12: استخدام بری تصدی پست های سازمانی از طریق امتحان یا مسابقه به عمل می ید .
تبصره: برگزاری امتحان و مسابقه در شهرداری ها به موجب آئین نامه ی خواهد بود كه توسط وزارت كشور تهیه و به تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشوری خواهد رسید.
ماده13: شهرداری ها مكلفند در صورت داشتن اعتبار لازم در بودجه مصوب ، نیروی انسانی مورد نیاز خود را بری تصدی پستهی سازمانی از بین داوطلبان واجد شرایط پس از اخذ مجوز استخدام از مراجع ذی صلاح و موافقت وزارت كشور تامین نمیند.
ماده14: افرادی كه در تاریخ ابلاغ ین آئین نامه به صورت غ یر ثابت در استخدام شهرداریها و سازمانهی وابسته هستند و در مشاغل كارمندی انجام وظیفه می نمایند در صورت وجود پست بلاتصدی و داشتن شرایط احراز شغل مورد نظر و حداقل سه سال سابقه خدمت متوالی در صورتی كه خدمت آنها ادامه داشته باشد با تصویب شورا از شرط مسابقه موضوع ین ماده معاف هستند .
ماده 15- شهردارانی كه بعد از تاریخ 22/11/1357 به سمت شهردار منصوب شده باشندو خدمت آنها خاتمه یافته باشد با رعایت ماده 11 ین آئین نامه و دارا بودن شریط زیر از شرط امتحان و مسابقه معاف هستند و می تواننددر یكی از شهرداریهای كشور استخدام شوند .
الف: خدمت آنها به علت استعفا یا اتمام دوره قانونی خدمت (چهار سال ) خاتمه یافته باشد.
ب: حداقل دو سال سابقه خدمت متوالی یا چهار سال سابقه خدمت متناوب در سمت شهردار داشته باشند .
پ: در صورت تعلیق از خدمت طبق مقررات قانونی داری حكم قطعی برائت از مراجع ذی صلاح باشند .
ت: حداكثر تا مدت یك سال از تاریخ خاتمه خدمت درخواست استخدام خود را با رعایت سیر بندهای این ماده به یكی از شهرداری های كشور یا سازمانهای وابسته تسلیم نمیند.
تبصره 1: ین گونه افراد در صورت رعیت بندهای (الف) و (ب) و (پ) ین ماده و موافقت هسته گزینش از خدمت دوره آزمیشی موضوع ماده (18) این آئین نامه معاف هستند.
تبصره 2- شهردارانی كه بر اساس ماده 73 قانون تشكیلات و انتخابات شوراهی اسلامی كشور و انتخاب شهرداران مصوب 1375- از كار بركنار شده اند می توانند طی مدت یك سال با تائید شورا برای یكی از پستهی بلاتصدی به استخدام شهرداری هی كشور در یند .
تبصره 3- شهردارانی كه قبلا خاتمه خدمت یافته اند و از خاتمه یافته اند و ازخاتمه خدمت آنها بیش از یك سال می گذرد می توانند با رعیت سیر بندهای ین ماده تا مدت یك سال از تاریخ تصویب ین آئین نامه درخواست استخدام خود ر ا به آخرین شهرداری مربوط یا شهرداری های كشور تسلیم نمیند .
تبصره 4: در صورت عدم وجود پست سازمانی مناسب در شهرداریها وزارت كشور می تواند به پیشنهاد شهرداری متقاضی استخدام با موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور نسبت به یجاد مقررات ین آئین نامه پس از اعلام نظر هسته گزینش امكان پذیر است و این گونه مستخدمان از طی دوره آزمایشی معاف هستند .
ماده20- صدور احكام استخدامی مستخدمان ثابت شهرداریها (به جز شهرداری تهران) در بدو ورود به خدمت از لحاظ انطباق با مقررات ین آئین نامه موكول به تائید وزارت كشور است .
ماده21- شهرداری موظف است سالانه شیستگی و استعداد مستخدمان رسمی ثابت خود را بر اساس ضوابط ارزشیابی كاركنان دولت مورد بررسی قرار داده و نتیجه را در پرونده استخدامی آنها منعكس نمید . ین سنجش طوری صورت می گیرد كه موجب ارشاد و معرف استحقاق مستخدم برای احراز گروه و پستهای بالاتر یا لزوم گذراندن دوره كارآموزی جدید باشد.

فصل سوم : حقوق و مزیا
ماده22- حقوق مبنی مستخدمان ثابت و رسمی شهرداریهای سراسر كشور و سازمانهای وابسته برابر عدد مبنی حقوق مستخدمان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و اصلاحات بعدی آن با اعمال ضریب ریالی مصوب سالانه تعیین می شود .
ماده23- تخصیص مشاغل مستخدمان مشمول این آئین نامه به گروههی ورودی برمبنی جدول تخصیص مشاغل مستخدمان مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و اصلاحات بعدی آن است .
تبصره1: تغییرات و اصلاحات در گروههای موضوع ا ین ماده و تخصیص گروه ورودی به مستخدماتی كه مشاغل آنها از پیچیدگی و حساسیت برخوردار و مستلزم دارا بودن مهارتهای خاص و فوق العاده است به پیشنهاد وزارت كشور و تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور به اجرا در می ید .
تبصره 2: انتصاب مستخدمان شهرداری و سازمانهای وابسته در غیر رسته مربوط مستخدم ممنوع است ولی در صورت نیاز و داشتن شریط احراز شغل پیشنهادی می توان با رضایت مستخدم و موافقت شورا او را در رسته دیگر منصوب نمود.
ماده24- حقوق مستخدمان درهر سال با در نظر گرفتن خدمت قابل قبول آنها در سال قبل به شرح زیر تعیین می شود :
(ضریب افزیش سنواتی+1) حقوق سال قبل = حقوق هر سال
ماده25- سوابق خدمت كارگران شهرداری به لحاظ تجربی برای تصدی مشاغل كارمندی قابل احتساب نیست ولی در صورت ارائه مدارك مستند موضوع ماده (14) طرح طبقه بندی مشاغل و اصلاحات بعدی آن سوابق خدمت آنها پس از تائید شورا از لحاظ تجربه و احراز مشاغل كارمندی قابل احتساب است .
تبصره : كارگرانی كه موفق به اخذ مدرك تحصیلی بالاتر شوند هنگام استخدام كارمندی سوابق خدمت مشابه یا مرتبط آنها در شهرداری از لحاظ تعیین گروه بر اساس آخرین مدرك تحصیلی و با تائید شورا قابل احتساب است .
ماده 26- شهرداری می تواند به مستخدمان مشمول این آئین نامه كه خدمت آنها رضایت بخش باشد و مستخدمانی كه خدمات برجسته انجام داده باشند به شرط دارا بودن شیستگی بر اساس ماده21 ین آئین نامه علاوه بر فوق العاده شغل گروه مربوط افزایش فوق العاده شغل به میزان حداكثر بیست درصد عدد مبنی گروه مربوط را بپردازد ولی به هر حال فوق العاده شغل یاد شده نبید از یكصد و پنجاه درصد 150% حقوق مبنی مستخدم تجاوز نمید .
تبصره : میزان افزیش فوق العاده شغل موضوع ین ماده و مصادیق خدمات برجسته به پیشنهاد شهردار و تائید شورا تعیین می شود .
ماده27- كسانی كه به خدمت ثابت شهرداری پذیرفته می شوند در اولین طبقه گروه مربوط قرار می گیرند و چنان چه داری سابقه خدمت دولتی یا خدمت در شهرداری یا سازمانهای وابسته باشند به ازای هر سال خدمت از ضریب افزیش سنواتی به میزان سه درصد برخوردار می شوندو مدت خدمت وظیفه عمومی آنها نیز جزء سابقه خدمت شان محسوب می شود .
ماده 28- جدول و نحوه ارتقی گروه مستخدمان با در نظر گرفتن ارزش كار میزان مسئولیتها اهمیت وظیفه ، سوابق تجربی ، تحصیلات و ارزشیابی شاغلان تعیین می شود.
تبصره 1: حقوق مستخدمانی كه ارتقای گروه می یابند بر اساس عدد مبنا در گروه جدید به اضافه مجموع افزیشهی سنواتی در گروه قبل تعیین میشود .
تبصره 2: ارتقای گروه مستخدمانی كه سقف رشته شغلی مورد تصدی آنها اجازه استفاده از گروه تعیین شده جهت مدرك تحصیلی آنها را نمی دهد منوط به انتصاب آنها به مشاغل دیگر است .
ماده29- شهرداری می تواند در صورت وجود شرایط زیر مستخدم رابه گروههای بالاتر ارتقا دهد
الف: درگروه جدید پست سازمانی بلاتصدی وجود داشته باشد یا بر اساس طرح طبقه بندی مشاغل به سبب احراز شریط تحصیلی یا تجربی مقرر در طرح در طبقه شغلی كه در گروه بالاتر است قرار گیرد .
ب: مستخدم در خدمات گذشته خود ابراز لیاقت و كاردانی نموده باشد .
تبصره : حقوق امتیازات مربوط به یثارگران مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت در مورد مستخدمان یثارگر شهرداری نیز اعمال می شود .
ماده30- شهرداری می تواند با تصویب شورا به مستخدمان خود یك الی دو گروه تشویقی موضوع مفاد تبصره 4 ماده 3 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و اصلاحات بعدی آن علاوه برگروه استحقاقی آنها اعطا نمید .
ماده31- مستخدمانی كه به لحاظ تغییر شغل در گروه پیین تر از گروه استحقاقی خود قرار می گیرند مابه التفاوت حقوق مبنی گروه قبلی با گروه جدید به اضافه مجموع افزایشهای سنواتی قبلی را دریافت می نمایند و هر گونه افزایشهای بعدی در حقوق مبنی ین مستخدمان در گروه جدید و افزیش ناشی از ارتقی گروه بعدی تا استهلاك كامل از مابه التفاوت یاد شده كسر می شود .
ماده 32- وزارت كشور موظف است بر اساس اهمیت وظیف ، مسئولیتها، شرایط احراز ، مدرك تحصیلی ؛ تجربه و سیر شریط موثر، كلیه مشاغل شهرداریها، و سازمانهای وابسته را طبقه بندی و ارزیابی نماید و پس از تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور به یكی از گروههای جدول حقوق و ضوابط پرداخت فوق العاده شغل تخصیص دهد هر نوع اصلاح در طرح طبقه بندی مشاغل بنا به پیشنهادوزارت كشور و پس از موافقت سازمان یاد شده قابل اجرا است .
تبصره : تعیین حقوق فعلی مستخدمان شهرداری مشمول این آئین نامه بر اساس آئین نامه ی كه از طرف وزارت كشور تنظیم و به تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور می رسد به عمل می ید ولی درهیچ مورد با اجرای این تبصره از حقوق مستخدم در حین تطبیق رقمی كسر نمی شود .
ماده33- مادام كه طرح طبقه بندی مشاغل و ضوابط تغییر گروه و جدول فوق العاده شغل مستخدمان ثابت و رسمی شهرداریها توسط وزارت كشور تهیه و به تصویب مراجع مربوط نرسیده است . طرحخ طبقه بندی مشاغل و جداول فوق العاده شغل و تغییر گروه مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت و اصلاحات بعدی آن در مورد مستخدمان رسمی وثابت شهرداری ها قابل اجرا است .
ماده34- انتصاب مستخدمان به پستهای سازمانی كه شرایط احراز آن را طبق شرح شغل مربوط ندارند ممنوع است .
تبصره 1- چنانچه برای تصدی یكی از پستهی سازمانی یا معاونت در شهرداری هیی كه داری یك معاون هستند مستخدم واجد شریط در شهرداریها نباشند شهرداری می تواند از وجود مستخدمان واجد شریط احراز طرح طبقه بندی مشاغل از سیر وزارتخانه ها و موسسات و شركتهای دولتی وسیر شهرداریها و سازمانهای وابسته به عنوان مامور استفاده نمید .
تبصره 2- شهرداری می تواند با رعیت مقررات این آئین نامه در شهرداریهایی كه داری یك معاون است فردی را كه داری مدرك تحصیلی كارشناسی عمران و شهرسازی است از طریق امتحان یا مسابقه پس از طرح موضوع در شورا و طی مراحل گزینش در پست معاون شهردار به استخدام ثابت شهرداری درآورد .
تبصره 3- در صورت استفاده شهرداری از مستخدمان وزارتخانه ها ، موسسات و شركتهای دولتی مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و سیر شهرداریها و سازمانهای وابسته به عنوان مامور و انتصاب آنها به یكی از پستهای ثابت سازمانی بر اساس آئین نامه ماموریت مستخدمان مشمول قانون استخدام كشوری و اصلاحات بعدی آن و سیر مقررات مربوط عمل می شود .
تبصره 4- در اجری مفاد ماده79 قانون شهرداری ذی حساب دوم شهرداری یا قائم مقام او از بین مستخدمان ثابت و رسمی واجد شریط شهرداری انتخاب و بنا به پیشنهاد شهردار و تائید شورا منصوب میشود .
ماده35- مستخدمان ثابت و رسمی شهرداری و سازمانهای وابسته بر اساس پست مورد تصدی از فوق العاده شغل مربوط به مبنی طرح طبقه بندی مشاغل و جدول فوق العاده شغل برخوردار می شوند .
تبصره 1- فوق العاده شغل مستخدمانی كه تصدی مشاغل مدیریت و سرپرستی موضوع تبصره 1 ماده 4 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت را برعهده دارند علاوه بر فوق العاده شغل موضوع ین ماده و اصلاحات بعدی آن بر اساس پیشنهاد وزارت كشور و تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور قابل افزیش است .
تبصره 2- فوق العاده شغل مستخدمانی كه تصدی مشاغل تحقیقی و تخصصی شهرداریها موضوع تبصره 2 ماده 4 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت را برعهده دارند علاوه بر فوق العاده شغل گروه مربوط و اصلاحات بعدی آن بر اساس پیشنهاد وزارت كشور و تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور قابل افزیش است .
تبصره 3- عناوین مشاغل مدیریت و سرپرستی با توجه به تشكیلات مصوب به پیشنهاد شهرداری مربوط توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور از طریق همترازی تعیین میشود .
تبصره 4- شهرداری می تواند سالانه به كاركنانی كه در افزیش درآمدهی كوششی و وصول آنها مازاد بر بودجه مصوب سعی و تلاش نموده اند با تشخیص شهردار فوق العاده ی تحت عنوان حتی وصول بری یك بار در سال به میزان یك درصد مازاد درآمد كوششی كه وصول شده بری كاركنان ذی ربط پرداخت نمیند مشروط بر ینكه حداكثر از دو برابر حقوق و فوق العاده شغل ماهانه مستخدم در یك سال تجاوز ننماید .
ماده 36- هرگونه مصوبه دستورالعمل ، بخشنامه ، آئین نامه ، مقررات و سیر تسهیلات كه برای كاركنان مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت تصویب یا درنظر گرفته شده یا می شود در مورد كاركنان شهرداری های سراسر كشور و سازمانهی وابسته كه مشمول تبصره ماده 1 این آئین نامه هستند با تامین اعتبار لازم در بودجه شهرداری ها به اجرا در می ید .
ماده 37- شهرداری می تواند علاوه بر عیدی و پاداش سالانه در صورت وجود اعتبار به هر یك از مستخدمان معادل یك ماه حقوق و فوق العاده شغل در پیان هر سال به عنوان حق تلاش به تناسب مدتی كه مستخدم در آن سال تصدی پستی را بر عهده داشته است پرداخت نمید .
ماده 38- جدول یا ضوابط پرداخت فوق العاده جذب و كارانه كاركنان شهرداری بر اساس مقررات و مصوبات مورد عمل مستخدمان رسمی مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و اصلاحات بعدی آن به علاوه بیست تعیین و برقرار می شود .
تبصره : فوق العاده جذب مدیران و سرپرستان و كارشناسان شهرداری بر مبنی ارقام فوق العاده های مستخدمان مشمول نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت بر اساس همترازی كه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور انجام پذیرفته به مرحله اجرا در می آید.

فصل چهارم : آموزش
ماده 39- وزارت كشور مكلف است در اجری ماده 62 قانون شهرداری و به منظور بالا بردن سطح معلومات فنی و تخصصی كاركنان مورد نیاز شهرداریها زمینه های آموزش پیش از خدمت و ضمن خدمت داوطلبان استخدام و شاغلان رابه طریق مقتضی و عنداللزوم با یجاد مراكز آموزشی فراهم آورد .
تبصره 1- مادام كه وزارت كشور در اجرای ین ماده زمینه آموزش مستخدمان شهرداری ها را به طرق مقتضی فراهم ننموده است استانداریها و شهرداریهای سراسر كشور می توانند با هماهنگی وزارت كشور زمینه آموزشهای لازم را در محل فراهم نمیند.
تبصره 2- ضوابط اعطای امتیاز شركت در دوره هی آموزشی اعم از كوتاه و بلند مدت همانند ضوابط آموزشی كاركنان مشمول قانون استخدام كشوری تعیین می شود.

فصل پنجم : رفاه
ماده 40- مستخدمان شهرداری سالی یك ماه به تناسب مدت خدمت حق استفاده از مرخصی با حقوق وفوق العاده های مربوط را دارند .
ماده 41- مستخدمان شهرداری در صورت ابتلا به بیماریهایی كه مانع از انجام خدمت باشند از مرخصی استعلاجی استفاده می نمیند .
تبصره : جز در مورد بیماریهی صعب العلاج حداكثر استفاده از مرخصی استعلاجی چهار ماه در سال است .
ماده 42- مستخدم می تواند با موافقت شهرداری از مرخصی بدون حقوق استفاده كند محفوظ ماندن پست سازمانی مستخدم رسمی و ثابت در مدتی كه از مرخصی بدون حقوق بیش از سه ماه در هر سال استفاده می نماید الزامی نیست در صورتی كه پس از پیان دوران مرخصی پست سازمانی مناسب برای ارجاع به مستخدم یاد شده موجود نباشد وی به حال آماده به خدمت در می آید .
تبصره 1- حداكثر مدتی كه مستخدم شهرداری در طول خدمت خود می تواند از مرخصی بدون حقوق استفاده كند سه سال است ولی بری ادامه تحصیلات عالی تخصصی در رشته مورد نیاز شهرداری این مرخصی با تصویب شورا حداكثر تا دو سال دیگر قابل تمدید است .
تبصره 2- مستخدمانی كه درحال مرخصی بدون حقوق هستند می توانند كماكان از مزایای بیمه عمر طبق ضوابط استفاده نماید .
تبصره 3- مدت مرخصی بدون حقوق جزء سابقه خدمت مستخدم محسوب نمی شود .
ماده 43- استفاده از مرخصیهای موضوع مواد 27 و28 و29 و تبصره هی مربوط بر اساس آئین نامه مورد عمل درباره مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام كشوری انجام می شود .
ماده44- شهرداری موظف است به طرق مقتضی در تامین بهداشت و د رمان مستخدمان خود و یجاد تسهیلات رفاهی برای كاركنان و یجاد محیط مناسب كار و كمك به امور تعاونی در زمینه های مصرف، مسكن ، قرض الحسنه و نظیر آن كه بر اساس مقررات رفاهی سازمانهای دولتی و وابسته به دولت نظیر قانون نحوه ایجاد تسهیلاتی رفاهی برای كاركنان دولت – مصوب 1367- تهیه و به تصویب می رسد اقدام و مساعی لازم را به عمل آورد .
ماده45- چنانچه مستخدم فوت شود و مرخصی استحقاقی ذخیره شده داشته باشد حقوق و فوق العاده شغل و فوق العاده های مستمر او بابت مرخصیهای ذخیره شده به وراث قانونی وی پرداخت می شود .

فصل ششم – بازنشستگی
ماده 46- مستخدمان ثابت شهرداری تهران از نظر بازنشستگی تابع صندوق بازنشستگی و وظیفه مستخدمان شهرداری موضوع ماده 58 اصلاحی قانون شهرداری مصوب 1345 هستند .
ماده 47- مستخدمان ثابت و رسمی شهرداریها- به جز شهرداری تهران از نظر بازنشستگی تابع صندوق بازنشستگی و وظیفه مستخدمان شهرداریها در سازمان بازنشستگی كشوری هستند و از نظر بازنشستگی و كسور پرداخت شده تابع مقررات بازنشستگی و وظیفه مشمولان قانون استخدام كشوری و اصلاحات بعدی آن هستند.
ماده48- شهرداری مكلف است از تاریخ تطبق وضع مستخدمان خود با این آئین نامه هر ماه مطابق مقررات قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت كسورات قانونی بازنشستگی مستخدم را كسر نموده و پس از افزودن سهم شهرداری با توجه به قوانین یاد شده مجموع آن را به صندوق بازنشستگی و وظیفه مربوط پرداخت نماید.
تبصره1- وجوه حاصل اعم از سهم مستخدم و شهرداری به حساب مخصوص در یكی از بانكهای دولتی كه از طرف سازمان بازنشستگی معرفی می شود واریز می گردد.
تبصره2- كسور بازنشستگی مستخدمان آماده به خدمت بر مبنی تمام حقوق گروه و افزیشهی سنواتی احتساب و از حقوق ماهانه آنان كسر می شود.
ماده49- شهرداری مكلف است اولین حقوق ماهانه كسانی كه دوره آزمایشی را گذرانده و به استخدام قطعی شهرداری پذیرفته می شوند و هر نوع تفاوت یك ماهه حقوق حاصل از افزایش سنواتی و ارتقای گروه مستخدمان را به حساب صندوق بازنشستگی واریز نماید.
ماده50- مستخدمان شهرداری می توانند با داشتن شرایط زیر تقاضی بازنشستگی نمایند و شهرداری مخیر به قبول آن است . :
الف: داشتن شصت (60 ) سال سن
ب: داشتن بیست و پنج (25) سال سابقه خدمت و پنجاه (50) سال سن .
تبصره1- هرگاه مستخدمان مشمول این آئین نامه قبل از رسیدن به سن بازنشستگی یا بعد از آن فوت شوند از تاریخ فوت بازنشسته محسوب و تمامی حقوق بازنشستگی و اصلاحات بعدی آن به وراث قانونی آنها پرداخت می شود.
تبصره2- مستخدمان شهرداری در هر حال مشمول قانون نحوه تعدیل نیروی انسانی در دستگاههای دولتی مصوب 1366 و اصلاحات بعدی آن و قوانین مربوط به اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه هستند .
ماده51- شهرداری موظف است قبل از تاریخ بازنشستگی در صورت استحقاق مستخدم و بنا به درخواست او حداكثر چهار ماه مرخصی با استفاده از حقوق و فوق العالده شغل و سیر مزایای مربوط به وی اعطا نمایند و در هر حال تاریخ پیان این مرخصی بید طوری تعیین شود كه سن مستخدم از شصت و پنج (65) سال تمام تجاوز ننمید.
ماده52- حقوق بازنشستگی و وظیفه از كارافتادگی و وظیفه وراث مستخدمان شهرداری عبارت است از معدل تمامی حقوق و مزیی دریافتی آنها كه ملاك كسور بازنشستگی است در دو سال آخر خدمت مشروط بر آنكه حقوق بازنشستگی آنها از بالاترین حقوق بازنشستگی مقرر در قوانین و مقررات مربوط تجاوز ننماید .
ماده53- شهرداری می تواند مستخدمان رسمی و ثابت خود را كه داری سی سال سابقه خدمت با هر قدر سن باشند بازنشسته نمید .
ماده54- شهرداری مكلف است كلیه مستخدمانی كه شصت و پنج سال تمام سن دارند را بازنشسته كنند.
ماده55- سوابق خدمت تمام وقت مستخدمان ثابت در شهرداریها و سازمانهای وابسته وزارتخانه ها موسسات و شركتهای دولتی و موسسات عمومی و غیر دولتی و سمت شهردار در صورت انتقال كسور یا حق بیمه برابر مقررات قانونی یا تقبل پرداخت آن به صندوق بازنشستگی ذیربط بر اساس مقررات مربوط از نظر افزایش سنواتی و بازنشستگی جزء سنوات خدمت آنها محسوب می شود.
تبصره 1- ماخذ پرداخت كسور برای سوابق خدمت در شهرداریها و سازمانهای وابسته كه كسور یا حق بیمه آن منتقل یا پرداخت نشده است مطابق مقررات قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت تعیین و سهم شهرداری با توجه به ماده 48 این آئین نامه پرداخت می شود .
تبصره 2- ماخذ پرداخت كسور برای سوابق خدمت خارج از شهر داریها و سازمانهای وابسته كه كسور یا حق بیمه آن انتقال نیافته است . بر مبنی بیست و یك درصد اولین حقوق و فوق العاده شغل و سیر مزایای مشمول كسور بازنشستگی مستخدم ثابت در شهرداری و اصلاحات بعدی آن تعیین می شود كه توسط مستخدم پرداخت خواهد شد
تبصره 3- چنانچه مستخدمان سازمانهی وابسته به شهرداریها كه به استناد اساسنامه آن سازمان مشمول این آئین نامه نیستند بر اساس مقررات مربوط به استخدام شهرداریها دریند سوابق خدمت تمام وقت آنها مشمول ین ماده است .
ماده56- كسور متعلق در اجرای تبصره هی 1و2و3 ماده55 ین آئین نامه از طرف شهرداری به طور یكجا و از طرف مستخدم در یكصد و بیست قسط ماهانه به صندوق بازنشستگی پرداخت می شود مشروط بر ینكه در مورد مستخدمان شاغل مجموع پرداختی مستخدم بابت بدهی كسور بازنشستگی سنوات خدمت گذشته و كسور بازنشستگی جاری از یك چهارم مجموع حقوق و فوق العاده شغل و در مورد بازنشستگان و وظیفه بگیران از یك چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه تجاوز نكند در صورتی كه از این مقدار تجاوز كند به همین میزان به تعداد اقساط ماهانه او ا ضافه می شود .
ماده57- سابقه خدمت مستخدمان مشمول ماده 55 این آئین نامه از نظر بازنشستگی وظیفه در صورتی جزء خدمت رسمی آنها محسوب می شود كه به موجب احكام صادر شده به صورت تمام وقت یا با دریافت حقوق از شهرداریها و سازمانهای وابسته یا یكی از وزارتخانه ها و موسسات دولتی بوده باشد .
تبصره : سوابق خدمت كسانی كه در تاریخ تصویب ین آئین نامه به عنوان كارمند ثابت با مقررات استخدامی تطبیق شده اند از لحاظ افزیش سنواتی و بازنشستگی قابل احتساب است مشروط بر ینكه سوابق یاد شده منطبق با لیستهای حقوق و مداركی كه مبین انجام خدمت آنها در مشاغل اداری شهرداری است به تائید شورا رسیده باشد .
ماده 58- مدت خدمت وظیفه مستخدمان ثابت جزء سابقه آنان محسوب می شود مشروط بر ینكه مستخدم كسور بازنشستگی سهم خود را طبق تبصره هی 1و2و3 ماده55 حسب مورد و ماده 56 ین آئین نامه پرداخت نمیند كه در ین صورت شهرداری نیز موظف به پرداخت سهم خود حسب مورد در مدت مقرر است .
ماده59- مستخدمان رسمی مشمول ماده 144 قانون استخدام كشوری در صورت تمایل می توانند به استناد تبصره 3 ماده یاد شده مشمول ین آئین نامه شوند و شهرداری موظف است درخواست آنها را به سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور ارسال نماید تا سازمان بازنشستگی كشروی نسبت به واریز كسور مربوط به صندوق بازنشستگی شهرداری اقدام نمید .
ماده 60- در صورتی كه مستخدمان شهرداری به علل غیر ناشی از كار ، از كارافتاده شناخته شوند بر اساس مقررات قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركمنان دولت و اصلاحات بعدی آن حقوق وظیفه از كارافتادگی دریافت می نمیند و در صورتی كه سنوات پرداخت كسور بازنشستگی مستخدم از پانزده سال كمتر باشد پانزده سال تمام محسوب می شود .
ماده 61- در صورتی كه مستخدم ثابت در حین انجام وظیفه به علت حادثه ناشی از كار ، از كارافتاده شود بدون رعیت سنوات پرداخت كسور بازنشستگی تمام حقوق ، فوق العاده ، شغل ، تفاوت تطبیق و سیر مزیی مشمول كسورات بازنشستگی مستخدم در زمان از كار افتادگی در مورد او برقرار می شود مشروط بر آن كه از حداكثر حقوق بازنشستگی مقرر در این آئین نامه تجاوز ننمید .
تبصره 1- هرگاه مستخدم موضوع ین ماده به علت همان حادثه فوت شود حقوق وظیفه از كارافتادگی او به عنوان حقوق وظیفه به وراث قانونی وی پرداخت می شود .
تبصره 2- اعاده به خدمت مستخدمان از كار افتاده در صورتی كه بهبودی حاصل نمایند و توانیی اشتغال داشته باشند قبل از رسیدن به سن شصت سالگی بلامانع است و تشخیص آن بر عهده شورا است.
ماده 62- در صورتی كه مستخدم بازنشسته یا از كار افتاده فوت شود حقوق وظیفه وراث قانونی او برقرار می شود.
ماده 63- وراث قانونی در این آئین نامه عبارتند از:
الف: زوجه دیمی
تبصره: در صورتی كه متوفی داری چند زوجه باشد این سهم به تساوی بین آنها تقسیم می شود .
ب: زوج در صورتی كه علیل از كارافتاده و تحت تكفل زوجه متوفی خود بوده باشد
پ: فرزندان ذكور متوفی تا پیان بیست سالگی و در صورت ادامه تحصیل در یكی زا دانشگاهها یا موسسات آموزش عالی رسمی كشور تا پیان بیست و پنج سالگی
ت: فرزندان علیل یاناقص العضو مستخدم متوفی كه از كار افتاده باشند مادام العمر
ث: فرزندان اناث تا زمان اختیار شوهر
ج: والدین مستخدم متوفی مشروط بر ینكه تحت تكفل متوفی بوده و بدر حداقل شصته سال و مادر حداقل پنجاه و پنج سال داشته یا از كار افتاده باشند .
چ: نوادگانی كه پدرشان فوت شده و در كفالت مستخدم متوفی بوده اند با دارا بودن شریط بندهای پ و ت این ماده
ح: دختران متوفی كه مطلقه شده اند.
ماده64- مجموع حقوق وظیفه بازماندگان معادل تمام حقوق بازنشستگی یا حقوق وظیفه از كارافتادگی مستخدم متوفی است كه به تساوی بین بازماندگان واجد شریط تقسیم می شود، در صورت قطع سهم هر یك از بازماندگان سهم قطع شده به تساوی به سهم سیر بازماندگان افزوده خواهد شد هرگاه بازمانده واجد شریط مستخدم متوفی منحصر به فرد باشد كل حقوق وظیفه به وی پرداخت می شود.
ماده65- در صورتی كه مستخدم قبل از برقراری حقوق بازنشستگی یا وظیفه از كارافتادگی موضوع ماده 52 ین آئین نامه فوت شود حقوق وظیفه بازماندگان او برمبنی تمام حقوق بازنشستگی استحقاقی مستخدم متوفی به ترتیب مقرر در ماده 64 ین آئین نامه برقرار می شود؛ در ین مورد سنوات پرداخت كسور بازنشستگی مستخدم در صورتی كه از پانزده سال كمتر باشد پانزده سال تمام منظور می شود .
ماده 66- حقوق وظیفه وراث شهدا و سیر یثارگران عبارت است از حقوق وظیفه مقرر در قوانین و مقررات مربوط با اصلاحات بعدی
ماده 67- هرگاه سنوات پرداخت كسور بازنشستگی مستخدم متوفی یا از كار افتاده كمتر از دو سال باشد متوسط حقوق مدتی كه كسور بازنشستگی را پرداخت كرده است ملاك محاسبه قرار می گیرد .
ماده 68- از كار افتادگی در ین آئین نامه عبارت است از عدم توانیی كامل و دیمی مستخدم به انجام كار
ماده69- تشخیص از كار افتادگی و سبب آن و تشخیص ین كه فوت مستخدم به علت حادثه ناشی از كار یا درحین انجام وظیفه بوده است و نیز تشخیص موارد مندرج در مواد 49 و50 حسب مورد برعهده هیات مدیره صندوق بازنشستگی شهرداری تهران یا سازمان بازنشستگی كشوری است در صورت اختلاف نظر در مورد شهرداری تهران نظر شوری تهران و در مورد سیر شهرداریها نظر سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور لازم الاجرا است.
ماده70- در صورتی كه مستخدم متوفی از بابت پرداخت كسور بازنشستگی سنوات خدمت احتساب شده قبلی با خدمت وظیفه عمومی بدهكار باشد شهرداری و بازماندگان او از پرداخت بقیه اقساط مربوط معاف هستند.
ماده71- در صورت دریافت هرگونه وجهی از وجوه عمومی كشور در قبال خدمت مستمر اخذ حقوق وظیفه ممنوع است.
ماده 72- دریافت بیش از یك حقوق بازنشستگی برای یام واحد خدمت همچنین دریافت بیش از یك حقوق وظیفه یا یك حقوق وظیفه توام با یك حقوق بازنشستگی از صندوق بازنشستگی كشوری و صندوق موسسات دولتی شهرداریها و سازمانهای وابسته ، انجمنهای بهداری و سازمانهایی كه جنبه محلی دارند و هزینه هی آنها از درآمدهی خاص محلی تامین می شود ممنوع است ، مستخدمانی كه مستحق دریافت بیش از یك حقوق وظیفه یا یك حقوق وظیفه و حقوق بازنشستگی باشند در استفاده از هر یك از آنها مخیر است.
تبصره: استفاده از حقوق وظیفه پدر و مادر تواما با رعیت مقررات مربوط مجاز است.
ماده73- شهرداری می تواند در صورت رضیت مستخدم اعم از ثابت یا رسمی تابع قانون استخدام كشوری درصدی از حقوق ماهیانه او را به میزان مقرر در قانون تشكیل حساب پس انداز كاركنان دولت مصوب 1376 و اصلاحات بعدی آن كسر و پس از افزودن معادل ان بابت سهم شهرداری مجموع آن را درحساب خاصی به نام سپرده مستخدم شهرداری نزد یكی از بانكهی كشور نگهداری نماید و پس از بازنشسته شدن از كارافتادگی یا فوت، مجموع سپرده مستخدم و سهم شهرداری را به علاوه سود حاصل شده به طور یكجا به مستخدم یا وراث قانونی او بپردازد .
ماده74- هر گاه مستخدمی كه طبق ین یین نامه از حقوق بازنشستگی استفاده می كند به موجب حكم دادگاه صالح اصالتا یا تبعا به محرومیت از حقوق اجتماعی محكوم شود تا زمانی كه از حقوق اجتماعی محروم است شخصا از دریافت حقوق بازنشستگی محروم خواهد بود ولی در صورتی كه محكومیت مربوط به دوره خدمت وی باشد با عائله او مانند وراث قانونی بازنشستگان متوفی رفتار می شود و اگر جرم و محكومیت مربوط به دوره بازنشستگی باشد در مدت حیات مستخدم تمام حقوق بازنشستگی به عائله او به ترتیب مقرر درماده 64 ین آئین نامه پرداخت می شود .
ماده75- هر گاه مستخدمی كه طبق این آئین نامه مستحق دریافت حقوق بازنشستگی شناخته شده است به موجب حكم قطعی دادگاه صالح از حقوق اجتماعی رو به تبع آن از دریافت حقوق بازنشستگی محروم شود و بعد ا در اثر اعاده دادرسی از اتهام منتسبه برائت حاصل نماید مابه التفاوت حقوق بازنشستگی استحقاقی خود و وجوهی كه طبق ماده 74 ین آئین نامه در مدت محرومیت دریافت شده است به او پرداخت می شود.
ماده76- هرگاه مستخدمی كه طبق این آئین نامه از حقوق بازنشستگی یا وظیفه استفاده می كند در مدت یك سال حقوق بازنشستگی یا وظیفه خود را مطالعه نكند عائله او در صورتی كه طبق شریط ماده 64 ین آئین نامه مشمول دریافت حقوق وظیفه باشند حق دارند موقتا حقوق وظیفه مقرر خود را تقاضا و دریافت كنند اگر بعدا معلوم شود مستخدم یاد شده فوت شده حقوق وظیفه موقت از تاریخ فوت به طور دائم برقرار می شود و در صورتی كه معلوم شود در حال حیات است وضع حقوق او به حالت اول بر می گردد.
تبصره : منظور از عائله در ین آئین نامه افرادی هستند كه با رعیت شریط مقرر در ماده 63 ین آئین نامه از حقوق وظیفه استفاده می نمیند.
ماده77- توقیف حقوق بازنشستگی یا وظیفه در قبال مطالبات دولت یا اشخاص حقیقی و حقوقی با حكم قطعی دادگاه صالح فقط تا میزان یك چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه جیز است.
ماده78- ترك تابعیت كشور جمهوری اسلامی یران موجب قطع حقوق بازنشستگی و وظیفه خواهد شد .
ماده79- در صورتی كه خدمت مستخدم در شهرداری قطع شود و مقررات محل خدمت جدید مستخدم به او اجازه دهد بنا به درخواست او صندوق بازنشستگی مكلف است كسور بازنشستگی مربوط به او را اعم از سهم شهرداری و سهم مستخدم به صندوق مربوط به محل خدمت جدید انتقال دهد.
ماده80- هرگاه خدمت مستخدم در شهرداری قطع و از شمول ین مقررات خارج شود وجوهی كه بابت كسور بازنشستگی پرداخت كرده است به او مسترد می شود.
ماده81- صندوق بازنشستگی موضوع ماده 46 ین آئین نامه موظف است هر سه سال یك بار وضع مالی صندوق را از نظر تطبیق كسور بازنشستگی با توجه به تعهدات صندوق در مورد حقوق بازنشستگی و وظیفه بر اساس محاسبات فنی مورد بررسی دهد و نتیجه را به شهرداری تهران اعلام نماید تا در صورتی كه صندوق با كمبود اعتبار مواجه باشد شهرداری نسبت به تامین آن اقدام نمید.
ماده82- در صورتی كه ضریب ریالی حقوق موضوع ماده22 ین آئین نامه تغییر نماید به نسبت این تغییر حقوق مستخدمان بازنشسته و وظیفه بگیر همانند مستخدمان بازنشسته و وظیفه بگیر مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت افزیش می یابد.

فصل هفتم: سیر مقررات
ماده83- انواع مجازات ها و ترتیب رسیدگی به تخلفات و تقصیرات اداری مستخدمان شهرداری همان است ك در مورد مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت اعمال می شود و درین مورد شهرداری تهران دارای همان اختیاراتی است كه در مقررات یاد شده به رئیس موسسه مستقل دولتی تفویض شده است و ین اختیارات در سیر شهرداریهای با پیشنهاد شهرداری و تائید شوری اعمال می شود.
تبصره 1- رسیدگی به تخلفات كارگران شهرداری و سازمانهای وابسته بر اساس آئین نامه ی خواهد بود كه توسط وزارت كشور تهیه و پس از تائید وزارت كار و امور اجتماعی اعمال خواهد شد .
تبصره 2- حداكثر مدت ارائه اعتراضات در خصوص مسائل استخدامی موضوع ماده 9 ین آئین نامه به دبیرخانه شورا یك ماه است وشوری یاد شده موظف است حداكثر طی مدت دو ماه نسبت به موضوع رسیدگی و پاسخ لازم را از طریق دبیرخانه شورا به ذی نفع ابلاغ نماید.
ماده84- مستخدمان شهرداری می توانند از خدمت شهرداری استعفا كنند مشروط بر این كه تصمیم خود را دو ماه قبل از استعفا از طریق واحد متبوع به اطلاع شهرداری برساند مادام كه موافقت شهرداری با استعفی مستخدم به او ابلاغ نشده باشد او در قبال وظیفه ی كه عهده دار است مسئول شناخته می شود.
تبصره 1- وجوهی كه مستخدم مستعفی بابت كسور بازنشستگی به صندوق بازنشستگی پرداخت كرده است به او مسترد می شود.
تبصره 2- مستخدمی كه به منظور شركت در انتخابات شوراهای اسلامی از سمت خود در شهرداری استعفا می دهد می تواند در صورت عدم انتخاب پس از اعلام رسمی نتایج انتخابات حداكثر طی مدت دو ماه به شهرداری یا سازمان وابسته ذی ربط مراجعه نمید و اشتغال مجدد او منعی ندارد در صورتی كه پست سازمانی برای ارجاع به افراد یاد شده موجود نباشد به حال آماده به خدمت در می یند.
ماده85- در صورتی كه مستخدم دو ماه بدون اطلاع و عذر موجه در محل خدمت خود حاضر نشود از تاریخ ترك خدمت به خدمت وی خاتمه داده می شود.
تبصره 1- اگر مستخدم موضوع ین ماده شریط بازنشسته شدن را طبق مقررات مربوط دارا باشد بازنشسته خواهد شد.
تبصره 2- هر مستخدم مشمول این ماده مدعی شود به عللی كه خارج از حدود قدرت و اختیارات او بوده نتوانسته است در محل خدمت حاضر شود یا عدم حضورش را اطلاع دهد و ادعی او مورد قبول شهرداری قرا ر نگیرد می تواند شكیت خود را به ضمیمه مدارك مورد استناد به هیات رسیدگی به تخلفات اداری كارمندان مربوط تسلیم نمید در صورتی كه ری صادر شده حاكی از موجه بودن عذر مشارالیه باشد به خدمت اعاده و مدت غیبت او موجه محسوب خواهد شد.
تبصره 3- ایام غیبت غیر موجه مستخدم از لحاظ تجربه ارتقای گروه، بازنشستگی و حقوق وظیفه قابل احتساب نیست.
ماده 86- در صورتی كه پست سازمانی مستخدم حذف شود و پست دیگری متناسب با شرایط او برای ارجاع به وی موجود نباشد مطابق قانون استخدام كشوری مستخدم آماده به خدمت می شود.
ماده 87- حقوق دوران آمادگی به خدمت به ترتیب زیر تعیین می شود.
الف: از ماده اول تا آخر ماه ششم برابر آخرین حقوق
ب: از ماه هفتم تا پیان ماه دوازدهم نصف آخرین حقوق
تبصره: دوران آمادگحی به خدمت با پرداخت كسور بازنشستگی به ماخذ تمام حقوق جز سابقه خدمت مستخدم محسوب می شود.
ماده88- در صورتی كه در طول دوران آمادگحی به خدمت پست مناسبی بری ارجاع به مستخدم موجود نباشد یا انتقال وی به سیر شهرداریها میسر نشود با او مطابق ماده 74 قانون استخدام كشوری و تبصره هی اصلاحی آن رفتار می شود.
تبصره : شهرداریها مكلفند یك نسخه حكم آمادگی به خدمت مستخدمان ثابت و رسمی خود را به وزارت كشور ارسال نمیند. وزارت كشور نیز مكلف است هر شش ماه یك بار فهرستی از مستخدمان یاد شده را به كلیه شهرداریها و سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور ارسال كند.
ماده 89- شهرداری مكلف است مستخدمی را كه طبق قانون معلق شده ا ست در صورت برائت از تاریخ قطعی شدن ری دادگاه به خدمت یفا و كلیه حقوق دوران تعلیق رابه ماخذ آخرین حقوق زمان اشتغال به او بپردازد و در صورتی كه پست سازمانی برای او خالی نباشد مستخدم آماده به خدمت محسوب می شود.
ماده90- مستخدمان ثابت شهرداری كه بری نمیندگی مجلس یا احراز سمت شهردار انتخاب یا به مقامات موضوع ماده 2 قانون استخدام كشوری منصوب می شوند تا پیان تصدی مقامات یاد شده از شهرداری هیچ گونه حقوق یا مزایایی دریافت نخواهند كرد ولی ین مدت جزء سابقه خدمت آنها محسوب می شود مشروط بر این كه كسور بازنشستگی سهم خود را به ماخذ آخرین حقوق و مزیی دریافتی به صندوق بازنشستگی مربوط بپردازند.
تبصره : شهرداری مكلف است مستخدمان یاد شده را پس از بازگشت به خدمت در پستی كه واجد شریط احراز آن باشند . منصوب كند ولی در صورتی كه پست سازمان بلاتصدی برای ارجاع موجود نباشد آماده به خدمت محسوب می شوند.
ماده91- مستخدمان موضوع مواد 143 و144 قانون استخدام كشوری شاغل در شهرداری از لحاظ پرداخت حقوق و مزایا تابع مقررات این آئین نامه هستند .
ماده92- انتقال و ماموریت مستخدمان ثابت و رسمی شهرداری وسازمانهای وابسته به سیر دستكاهها و بالعكس با درخواست كتبی مستخدم و موافقت دستگاههای یاد شده مجاز است .
تبصره 1- كسور بازنشستگی یا حق بیمه سهم مستخدمان موضوع ین ماده در مورد مستخدمان شهرداری تهران به صندوق بازنشستگی شهرداری تهران و در مورد كاركنان سیر شهرداریهای كشور به صندوق بازنشستگی كشوری منتقل می شود و كلیه سوابق خدمت آنها كه بابت آن كسور بازنشستگی یا حق بیمه پرداخت شده است از هر لحاظ جز خدمت این كاركنان محسوب و با آن دسته از كاركنان كه بابت سنوات خدمت آنها كسور بازنشستگی یا حق بیمه پرداخت نشده باشد طبق مقررات پیش بینی شده در قانون استخدام كشوری قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت و آئین نامه ها و دستورالعملهای اجرایی مربوط رفتار می شود.
تبصره 2- انتقال كارگران شهرداریها و سازمانهای وابسته به سیر شهرداریها و سازمانهاای وابسته با توافق طرفین بلامانع است . و حق سنوات این كارگران بید توسط شهرداری یا سازمان وابسته مبدا به حساب شهرداری یا سازمان وابسته مقصد واریز شود كه در ین صورت سوابق خدمت قبلی كارگر در محل اشتغال جدید قابل احتساب است .
ماده93- انتقال و ماموریت مستخدمان شهرداری بر اساس مقررات و آئین نامه های مورد عمل مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت انجام می شود.
ماده 94- مستخدم مكلف است در حدود قوانین و مقررات احكام و دستورات روسی مافوق خود را در حدود وظیف و اختیارات خود اجرا نماید اگر مستخدم دستور مقام بالاتر خود را بر خلاف قوانین و مقررات تشخیص دهد مكلف است به صورت كتبی مغیرت دستور را به مافوق اطلاع دهد در صورتی كه بعد از این اطلاع مقام بالاتر به صورت كتبی بر اجری دستور خود تاكید كرد مستخدم مكلف به اجری دستور صادر شده خواهد بود .
ماده95- شهرداری نمی تواند مشمولان ین آئین نامه را جز در موارد مطرح از پست سازمانی خود بركنار كند مگر این كه با تائید شوری بلافاصله او را به پست سازمانی دیگر منصوب نمید.
ماده96- وزارت كشور مكلف است دستورالعملهای لازم برای اجرای این آئین نامه را كه چگونگی تهیه و تصویب آن پیش بینی نشده است تنظیم نماید و پس از تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور به اجرا درآورده مادام كه این آئین نامه ها و دستورالعملها تهیه نشده آئین نامه ها و دستورالعملهای فعلی مورد عمل شهرداریها و سازمانهای وابسته نافذ هستند.
ماده97- وزارت كشور مسئول نظارت بر حسن اجرای ین آئین نامه است.
ماده98- در مواردی كه ین آئین نامه مسكوت است بر اساس قانون استخدام كشوری و قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت عمل می شود.
ماده99- تصویب نامه شماره 17570/ت157 مورخ3/3/1368 و سیر مقررات مغیر با این آئین نامه لغو می شوند.

 

 


پورتال شهرداری زرند
DOURAN Portal V3.9.8.211
V3.9.8.211