اساسنامه سازمان شهرداريها و دهياريها
فصل اول : كليات
ماده 1 :
در اجراي مفاد ماده 62 قانون شهرداريها و تصويبنامه جلسه مورخ 8/5/1365 هيات محترم وزيران به منظور ايجاد هماهنگي در امور شهرداريها و آموزش كاركنان شهرداريها و همچنين هدايت و نظارت بر فعاليتهاي شهرداريها وو اجراي وظايفي كه قانونا در اين رابطه به عهده وزارت كشور گذاشته شده است سازمان شهرداريهاي كشــــــــور كه در اين اساسنامه (ســـــازمان) ناميده مي شود تشكيل مي گردد .
ماده 2 :
سازمان داراي شخصيت حقوقي مستقل بوده و بصورت وابسته به وزارت كشور اداره خواهد شد .
ماده 3 :
مركز سازمان در تهران است و سازمان همياري شهرداريهاي استان به عنوان دفاتر آن در استانها وظايف اين سازمان را عهده دار خواهد بود .
ماده 4 :
سازمان حسب تشكيلاتي كه به تصويب سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور خواهد رسيد. در رشته هاي مختلف مورد نياز شهرداري ها كارشناسان و مهندسين و متخصصين داراي مدارك علمي و تخصصي را در اختيار مي گيرد .
فصل دوم : هدف و وظايف و حدود اختيارات سازمان
ماده 5 :
اهداف سازمان هدايت و نظارت بر فعاليتهاي شهرداريها در حدود وظايف محوله به وزارت كشور و پشتيباني هاي مالي فني اجرائي و مديريتي از شهرداريهاي و سازمانهاي وابسته به آنها در زمينه هاي مختلف باحداكثر استفاده از امكانات موجود در چارچوب سياست هاي دولت .
ماده 6 :
وظايف و حدود عمليات سازمان :
1-تشكيل بانك اطلاعات به منظور جمع آوري اطلاعات و آمارهاي مربوط به شاخص هاي عمران شهري و تجزيه و تحليل آنها براي تصميم گيري و استفاده در طراحي و برنامه ريزي و بهبود امور و مسائل شهري و شهرداريها
2-ايجاد مراكز پژوهشي به منظور انجام مطالعات و بررسيهاي مربوط به شهرداريها و مطالعه و بررسي مداوم مسائل سازماني و روشهاي اداري مالي فني خدماتي و تداركاتي و ساير امور شهرداريها و سازمانهاي تابعه و وابسته و توصيه بايجاد يا اصلاح سازمان و بهبود روشها و ايجاد وحدت رويه .
3-بررسي و تنقيح قوانين و مقررات مرتبط با امور شهرداريها اعم از جاري و پيشنهادي بمنظور تشخيص مقررات متناقض و مزاحم و دست و پاگير و نيز رفع خلاه هاي قانوني و يا اصلاح و تكميل مقررات موجود و پيشنهاد آن جهت سير مراحل قانوني و پيگيريهاي لازم تا مرحله تصويب و ابلاغ
4- تشكيل همايش ها كنفرانسها و جلسات و برنامه هاي آموزشي به منظور ارتقا كاري و عملكرد شهرداران و كاركنان شهرداريها .
5-ايجاد ارتباط بين شهرداريهاي كشور با يكديگري و شهرداريهاي ساير كشورها با يكديگر و همچنين حضور در مجامع بين المللي در امور شهري و شهرداري و قبول عضويت مراجع مذكور بمنظور آگاهي و استفاده از تجارب و تحولات علمي در زمينهه هاي مرتبط با امور و مسائل شهري و شهرداريها با رعايت قوانين و مقررات مربوط .
6-برقراري ارتباط بين شهرداريهاي كشور بمنظور تبادل اطلاعات و تجارب مربوط به روشهاي اداري مالي فني خدماتي و ساير امور شهرداري و همچنين ايجاد شرايط لازم در جهت همكاري شهرداريهاي نزديك بهم با هدف تقليل هزينه هاي عمراني و خدماتي و جلوگيري از اصراف و تبذير در امكانات شهرداريها نظير ايجاد بانك ماشين آلات شهرستان استفاده مشترك از نيروي انساني و تخصصي .
7- برنامه ريزي و تسهيم كليه اعتبارات ووجوه متمركز شهرداريها كه طبق قوانين مربوط در اختيار وزارت كشور (سازمان شهرداريها) قرار مي گيرد .
8-نمايندگي وزارت كشور جهت عضويت و شركت در كليه كميسيونها كميته ها جلسات و هياتهايي كه موضوع آنهادرارتباط يا وظايف سازمان است و نيز در همايش و اجتماعات حسب نياز و درخواست
9-بمنظور آموزش نيروي انساني مورد نياز سازمان و شهرداريها در رشته هاي تخصصي مالي اداري فني خدماتي و ساير رشته هاي مورد نياز سازمان موظف است علاوه بر اهتمام واقعي در بهره گيري از امكانات واقعي در بهره گيري از امكانات آموزشي و تحقيقاتي موجود از طريق دوره هاي توجيهي و آموزشي كوتاه مدت توسط مراكز آموزش رسمي اقدام نمايد .
10-تعيين ضوابط و معيارهاي مربوط به استفاده مديران و كاركنان سازمان شهرداران و كاركنان شهرداريها از بورسها ي آموزشي مطابق مقررات مربوط .
11-نظارت و مراقبت در اقامه كليه دعاوي له و عليه مربوط به شهرداريها از طريق مشاوره و راهنمائي حقوقي آنها حسب مورد و با درخواست شهرداريها و قبول وكالت و حق توكيل از طريق شهرداري بمنظور حضور و دفاع حقوقي در محاكم قضائي و حقوقي .
12-قبول نمايندگي شهرداريها براي انجام معاملات آنها و نيز تجهيزات و ماشين آلات بصورت متمركز از محل وجوه متمركز شهرداريها كه در اختيار سازمان مي باشد با رعايت مقررات مربوط .
13-انجام كليه تكاليف و وظايفي كه در قالب موضوعات اين اساسنامه طبق قوانين و مقررات در امور شهرداريها به وزارت كشور محول شده يا خواهد شد .
14-تاليف و ترجمه و انتشار كتب و مجلات درباره مسائل اداري فني مالي و خدماتي وساير امور شهرداريها .
15-ارائه خدمات حسابرسي حسب درخواست شهرداريها راسا و يا از طريق انعقاد قرارداد حسابرسي با موسسات حسابرسي قانوني داراي مجوز رسمي از مراجع ذيربط .
16-بازرسي شهرداريهاي كشور
17-تهيه و تدوين نظام برنامه ريزي شهرداريها .
18-انعقاد قراردادهاي خاص بمنظور استفاده از خدمات افراد متخصص و يا مهندسين مشاور و پيمانكاران و سازندگان و دانشگاهها و موسسات تحقيقاتي اعم از داخلي يا خارجي با رعايت مقررات مربوط براي مدت محدود و معيين
19-نظارت عاليه بر نحوه اجراي پروژه ها و طرحهاي عمراني از نظر فني و حسن اجراي كار .
فصل سوم : اركان سازمان
ماده 7 :
سازمان داراي اركان زير است :
الف- شوراي سازمان
ب- رئيس سازمان
ج - حسابرسي(بازرسي) سازمان
ماده 8 :
معاون هماهنگي امور عمراني وزارت كشور رئيس سازمان مي باشد .
ماده 9 :
شوراي سازمان :
1- معاون هماهنگي امور عمراني وزارت كشور به عنوان رئيس شورا
2- نماينده رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور
3- نفر از شهرداران كشور به انتخاب شهرداران در دو مرحله درون استاني و بين استاني براي مدت دو
سال كه انتخاب مجدد آنها بلامانع است .
ماده 10 :
جلسات عادي شوراي سازمان هر سال دوبار در نيمه دوم ارديبهشت و بهمن ماه تشكيل مي گرددو تصميمات شورا با اكثريت آرا معتبر خواهد بود .
تبصره : جلسات فوق العاده شواري سازمان به تشخيص رئيس سازمان و يا درخواست سه نفر از اعضا و يا درخواست بازرسي بنا به دعوت رئيس سازمان تشكيل خواهد شد .
ماده 11 :
وظايف شوراي سازمان :
1-بررسي و تصويب بودجه اصلاح بودجه و متمم بودجه و بيلان و تفريغ بودجه و برنامه يكساله و پنجساله فعاليتهاي سازمان .
2-بررسي و تصويب آئين نامه هاي مورد نياز سازمان اعم از استخدامي مالي و معاملاتي حسب پيشنهاد رئيس سازمان .
تبصره: آئين نامه استخدامي بايد به تصويب سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور برسد .
3-اعلام نظر و تصويب تشكيلات سازمان و يا اصلاح آن حسب پيشنهاد رئيس سازمان و تاييد سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور .
4-انتخاب حسابرس (بازرس ) از ميان حسابرسان (بازرسان ) رسمي كارشناسان رسمي دادگستري براي مدت يكسال با حكم رئيس سازمان و تعيين حق الزحمه حسابرس (بازرس)
5-موافقت با تاسيس شركت و موسسات و مراكز وابسته به سازمان با پيشنهاد رئيس سازمان وموافقت وزير كشور با رعايت ساير ضوابط و مقررات مربوطه
6- موافقت با تاسيس اتحاديه سازمانهاي وابسته به شهرداريها با پيشنهاد رئيس سازمان اساسنامه اتحاديه پس از تصويب شوراي سازمان با امضا رئيس سازمان ابلاغ مي شود .
7- انجام وظايف وزارت كشور راجع به تصويب اساسنامه موسسات و سازمانهاي وابسته به شهرداريها موضوع بند 15 ماده 71 قانــــــــــون ( تشكيلات وظايف و انتخابات شوراي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/75 و ابلاغ آن با امضا رئيس سازمان .
ماده 12 :
رئيس سازمان در برابر وزير كشور مسئول بوده و بعنوان بالاترين مرجع سازمان در حدود قوانين و مقررات موضوعه و مفاد اين اساسنامه وظايف و اختيارات ذيل را دارا مي باشد .
1-تهيه و تنظيم بودجه متمم بودجه بيلان و تفريغ بودجه سازمان و اجراي آنها پس از بررسي و تصويب در اجلاس شوراي سازمان و تاييد وزير كشور .
2- تهيه برنامه هاي يكساله و پنجساله سازمان و اجراي آن پس از بررسي و تصويب در اجلاس شوراي سازمان و تاييد وزير كشور .
3-امضا و عقد قرارداد با اشخاص حقيقي و حقوقي به نمايندگي سازمان در مقابل مراجع اداري و حقوقي و قضايي انتخاب وكيل با حق توكيل و يا پايان دادن به دعاوي از طريق مصالحه يا ارجاع به دعاوي .
4-تهيه پيش نويس لوايح وطرحهاي قانوني و ارائه آن توسط وزارت كشور به هيات دولت و مراجع قانوني ديگر پس از تصويب شوراي سازمان و شركت در اجلاس و كمسيونهاي هيات دولت و مجلس شوراي اسلامي بمنظور توضيح و توجيه موارد ارائه شده بر حسب دعوت بعمل آمده از مراجع فوق الذكر با اجازه وزير كشور .
5-تهيه و تغيير و اصلاح تشكيلات اداري سازمان با پيشنهاد شوراي سازمان تصويب سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور است .
6-نصب و عزل و تغيير مستخدمين كاركنان سازمان با رعايت مقررات .
7-اهدا يا قبول هدايا بنام سازمان و تاييد وزير كشور در چارچوب مقررات جاري خواهد بود .
8-رئيس سازمان مي تواند با مسئوليت خود قسمتي از اختيارات خود را به هر يك از مديران سازمان تفويض نمايد .
ماده 13 :
حسابرس - بازرس
حسابرس (بازرس ( سازمان پس از انتخاب توسط شوراي سازمان و با حكم وزير كشور براي مدت يكسال منصوب خواهد شد .
ماده 14:
رئيس سازمان و مديران دفاتر استاني و سازمانهاي وابسته موظفند تسهيلات لازم را به منظور انجام حسابرسي براي مراجعه به دفاتر و اسناد سازمان فراهم نمايد.
حسابرس (بازرس) يك نسخه از گزارش خود را با اظهار نظر صريح حداقل يكماه قبل از تشكيل جلسه براي شواري سازمان به اعضا شوراي سازمان تقديم نمايد .
ماده 15 :
حضور حسابرس (بازرس) در جلسات سالانه شورا الزامي است .
فصل چهارم : مقررات مختلف
ماده 16 :
منابع مالي سازمان عبارتند از :
1-منابع مالي موضوع مصوبه به مورخ 8/5/1365 هيات وزيران
2-اعتبارات دولتي هر گاه در بودجه كل كشور پيش بيني و منظور شده باشد .
3-هدايا و كمكهاي دولت و اشخاص حقيقي و حقوقي اعم از داخلي و بين المللي .
ماده 17 :
سازمان تا هنگام تصويب مقررات راجع به امور استخدامي و مالي شهرداري تهران استفاده خواهد كرد .
ماده 18 :
هر گونه تغيير و اصلاح در اين اساسنامه به پيشنهاد و تاييد شواري سازمان و وزير كشور و موافقت سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور خواهد بود .
ماده 19 :
آن تعداد از كارمندان وزارت كشور و استانداريها و فرمانداريها كه وظايف مربوط به آنها به سازمان مزبور محول شده است در چهارچوب قانون استخدام كشوري به اين سازمان منتقل مي گردد .
ماده 20:
اين اساسنامه در تاريخ و در چهار فصل و بيست ماده و دو تبصره و چهل و ســــــــــــــه بند به تصويبنامه شماره 35960/19-19/5/65 هيات وزيران به تصويب سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور رسيد